Bankarska grupa zbog uglja povukla finansiranje projekata vrednih preko 7 milijardi dolara

Autorka: Jovana Nikolić Izvor: Reuters

Međunarodna bankarska kompanija Standard Chartered  najavila je 17. decembra, da će povući finansiranje tri elektrane na ugalj u jugoistočnoj Aziji. Pretpostavlja se da su u pitanju dve elektrane u Vijetnamu i jedna u Indoneziji, a ukupna vrednost ovih projekata je oko 7 milijardi dolara.

Predstavnici kompanije tvrde da ovim žele da motivišu i druge bankare da uzmu u obzir klimatske promene i poput njih počnu da rade na usklađivanju svoje poslovne politike sa Pariskim sporazumom. 

Jugoistočna Azija je jedina oblast u svetu u kojoj je u prethodnoj godini porastao udeo energije koja se dobije iz uglja i, kako prenosi Rojters, ima tendenciju da u narednoj deceniji i dalje raste. Osim toga, veliki problem predstavlja poslovanje Kine koja dosta ulaže u obnovljive izvore i smanjenje potrošnje uglja u svojoj zemlji, ali je sa druge strane najveći finansijer projekata u inostranstvu koji se oslanjaju na ugalj. U velikoj meri u pitanju su zemlje jugoistočne Azije.

Osim prestanka finansiranja tri pomenute elektrane, Standard Chartered  najavljuje da će u budućnosti podržavati samo klijente koji aktivno menjaju svoje poslovanje tako da do 2030. godine dobijaju manje od 10 odsto zarade iz projekata koji se oslanjaju na ugalj.

Pored ovoga kompanija navodi i da je sebi postavila cilj da finansira projekte u oblasti čistih tehnologija i obnovljivih izvora energije u vrednosti od 35 milijardi dolara do 2025. sa glavnim fokusom na projekte u zemljama u razvoju.

Najnoviji tekstovi

Kategorije