Klimatske promene jedna od glavnih tema u Davosu

Autorka: Milica Simonović Izvor: The Guardian, Weforum

Danas počinje godišnji Svetski ekonomski forumu u švajcarskom zimskom centru Davosu, na kome se okupljaju svetski ekonomski lideri. Prema studiji koju su nedavno objavili organizatori ovog skupa, ekološka pitanja spadaju u pet glavnih dugoročnih rizika za globalnu privredu u narednih deset godina.

U septembru i oktobru organizatori foruma u Davosu su ispitali 750 stručnjaka i vođa firmi koji učestvuju na ovonedeljnom skupu, a rezultati pokazuju da su ekološka pitanja postala važnija za javnost i donosioce odluka, u odnosu na prethodne godine, ali i da su krenula da preuzimaju vođstvo u međunarodnoj politici nad recesijom, sajber napadima i širenju nuklearnog oružija.

Kako se navodi u izveštaju, ovo je prvi put od kada se ovakva analiza sprovodi, tj. od 2006, da jedna kategorija, što su u ovom slučaju klimatske promene i posledice koje one donose, zauzima sva mesta najbitnijih rizika za deceniju koja je pred nama. Posledice ljudskog uticaja na klimu već se osećaju brže i snažnije nego što se očekivalo, a dodatni problem jeste nedovoljno angažovanje velike većine zemalja u sprečavanju globalnog zagrevanja.

Ekstremni vremenski uslovi, poput poplava i oluja, nalaze se na prvom mestu i predstavljaju najveći dugoročni rizik, a odmah ih prati rizik od gubitka biodiverziteta, zatim neupseh u borbi protiv klimatskih promena, prirodne katastrofe, kao što su zemljotresi i cunamiji, potom ekološke katastrofe koje su posledice antropogenog delovanja.

Klaus Švab, osnivač Svetskog ekonomskog foruma, već je pisao svim državnim zvaničnicima i liderima svetskih kompanija koji će priststvovati forumu, urgirajući da emisiju ugljen-dioksida dovedu do nule do 2050. Izvesno je da će o tome razgovarati i na samom skupu, a jedna od govornica biće i Greta Tunberg, sada već čitavom svetu poznata mlada klimatska aktivistkinja iz Švedske. Samit u Davosu traje do 24. januara.

Najnoviji tekstovi

Kategorije