Veliki emiteri ugljen-dioksida će izgubiti vrednost u budućnosti

Autorka: Milica Simonović Izvor: Reuters, BBC

Nedavni izveštaj grupe internacionalnih investitora, koja je 2006. promovisala Principe odgovornog ulaganja, podržane od strane Ujedinjenih nacija (UN Principles for Responsible Investment – UN PRI), predviđa da bi usled stupanja na snagu oštrijih klimatskih zakona do 2025, vrednost naftnih, gasnih, ali i onih kompanija koje koriste energiju dobijenu iz fosilnih goriva, mogla da opadne 2,7 biliona (1012) dolara. 

U godinama koje dolaze očekuje se ubrzano donošenje i primena novih zakona i pravila za smanjenje emisije ugljen-dioksida, dok se države sveta budu trudile da dostignu ciljeve definisane Pariskim sporazumom 2015, u cilju zaustavljanja globalnog zagrevanja.

,,Dok nas sustiže stvarnost klimatskih promena i društveni pritisak raste, a rešenja sa manjom emisijom ugljen-dioksida postaju jeftinija, veoma neočekivano bi bilo da se dopusti državnim izvršnim organima da uvedu svet u veći rast temperatura i da ne budu primorani da uskoro preduzmu agresivnije mere’’, izjavila je Fiona Rejnolds, izvršni direktor PRI.

U izveštaju se navodi da će industrija uglja biti na najvećem udaru, te bi vrednost najvećih svetskih proizvođača uglja mogla da opadne za 44 odsto, dok se za 10 najvećih kompanija naftne i gasne industrije predviđa pad od 31 odsto, u odnosu na trenutnu vrednost.

Sa druge strane, vrednost kompanija koje se prilagođavaju manjoj emisiji ugljen-dioksida i upotrebi obnovljivih izvora energije bi mogla da se poveća za 33 odsto, a velike kompanije iz auto industrije koje su na vreme krenule da investiraju u proizvodnju električnih vozila mogu da očekuju da im vrednost bude čak i duplo veća od sadašnje.

Najnoviji tekstovi

Kategorije