fbpx
Loading...

Studija: Građevinski sektor bi mogao da bude CO2 neutralan sa već postojećim tehnologijama

Autorka: Jovana Stanković Izvor: University of Oxford Datum: 21.10.2020.

U građevinskom sektoru u svim delovima sveta već postoje veštine i tehnologije potrebne za izgradnju zgrada sa neto-nultim emisijama gasova sa efektom staklene bašte, pokazuje istraživanje koje su sproveli istraživači sa Univerziteta Oksford, Centralnoevropskog univerziteta i drugih.

Građevinski sektor odgovoran je za 39% emisija gasova sa efektom staklene bašte povezanih sa energijom, zbog čega izgradnja građevina sa neto-nultim ili minimalnim emisijama predstavlja značajan korak ka pretvaranju ovog sektora u energetski neutralni. Treba napomenuti i da se ovde ne posmatra samo izgradnja objekata već i emisije koje nastaju korišćenjem.

Postizanje neto-nultih emisija u građevinskom sektoru je ključno za postizanje klimatskih ciljeva. Održiva izgradnja i renoviranje zgrada tako da one budu energetski efikasne takođe predstavljaju i izvor novih radnih mesta, a identifikovani su i kao ključni deo ekonomskog oporavka od pandemije.

Istraživanje je pokazalo da do promena može doći u veoma kratkom roku. Na primer, Brisel je transformisao svoje zgrade iz reda onih sa najnižom energetskom efikasnošću u najbolje u celoj Evropi, i to u roku od samo 7 godina.

Gradovi širom sveta, uključujući Brisel, Njujork, Vankuver i Tirol, motivišu građevinske firme da se okrenu ovom načinu izgradnje omogućavaju tržišni uspeh energetski efikasnih zgrada. U Kini je, na primer, nedavno izgrađeno više od 7 miliona kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora sa približno neto-nultim emisijama.

Takođe, rezultati istraživanja pokazuju da troškovi održivih zgrada mogu da budu jednaki ili čak niži od troškova izgradnje tradicionalnim metodama. 

Direktorka Centra za klimatske promene i održivu energetsku politiku na Centralnoevropskom univerzitetu Dijana Urž-Voršac istakla je da ovo istraživanje pokazuje da je u svim delovima sveta, u svim klimatskim uslovima moguće izgraditi građevine sa neto-nultim emisijama, kao i da je ovaj princip primenjiv za sve tipove zgrada

Prema njenim rečima, postojanje energetski efikasnih zgrada na tržištu će biti ključni činilac klimatski neutralne privrede. Međutim, s obzirom na to da je građevinskom sektoru potrebno mnogo vremena da se preokrene i adaptira, ova tehnologija već sada mora da postane standardna praksa ukoliko želimo da do sredine veka sve zgrade imaju neto-nulte emisije.

Istraživanje Univerziteta Oksford pokazalo je da je ključ za postizanje neto-nultih emisija maksimizacija energetske efikasnosti uz korišćenje obnovljivih izvora energije za podmirivanje preostalih energetskih potreba. Upotreba obnovljivih materijala, poput drveta, takođe može pomoći u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte. 

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-10-21T15:11:11+00:00