fbpx
Loading...

Kraljica Elizabeta u božićnom govoru pohvalila klimatske aktiviste

Autorka: Jovana Nikolić, Izvor: The New Yorkt Times, The Business Times

Kraljica Elizabeta je u svojoj tradicionalnoj božićnoj čestitci pohvalila klimatske aktivistie širom sveta koji organizuju štrajkove rečima da ju je „impresionirala dinamičnost mladih u borbi protiv uništavanja životne sredine”.

U poruci koju je snimila televizija BBC u Vindzorskoj palati, kraljica se osvrnula i na prvo čovekovo sletanje na Mesec 1969, i naglasila da su često mali, a ne ogromni koraci oni koji donose najdugotrajnije uspehe.

Godinu za nama obeležili su brojni klimatski štrajkovi koje organizuju tinejdžeri, a Greta Tunberg koja je sve njih inspirisala proglašena je za ličnost godine prema izboru časopisa Time i time postala najmlađa dobitnica ovog priznanja do sada.

Govoreći o generaciji koja stoji iza klimatskih štrajkova, kraljica Elizabeta je u božićnoj poruci rekla da su izazovi sa kojima se danas suočava veliki broj ljudi, dosta drugačiji od onih sa kojima se suočavala njena generacija, ali da u ovim mladim ljudima prepoznaje sličan osećaj da je potrebno boriti se i ovog puta štititi životnu sredinu i klimu. Inače, britanska kraljica je bila tinejdžerka za vreme Drugog svetskog rata.

Dok prenose kraljičin govor, mediji podsećaju da je Britanija ove godine postala prva velika ekonomska sila koja je postavila pravno obavezujući cilj da do 2050. godine emisija ugljen-dioksida dostigne nulti nivo.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-02-06T14:20:05+00:00