fbpx
Loading...

U prvoj polovini 2020. zabeležen najveći pad emisija dosad

Autorka: Jovana Stanković Izvor: Nature Datum: 16.10.2020.

Istraživanje koje je sprovela grupa naučnika iz Kine, Francuske, Japana i Sjedinjenih Američkih Država pokazuje da su se emisije u prvoj polovini godine smanjile za 1551 milion tona, to jest 8,8% u poređenju sa istim periodom prošle godine, što je ujedno i dosad najveći pad emisija u prvom polugodištu.

Ukupan pad emisija gasova sa efektom staklene bašte od 1551 miliona tona veći je čak i od godišnjeg smanjenja emisija tokom Drugog svetskog rata, kada su emisije smanjene za 790 miliona tona.

Da bi došli do ovih rezultata, naučnici su koristili podatke zasnovane na aktivnostima u realnom vremenu i analizirali dnevne, nedeljne i sezonske trendove emisija ugljen-dioksida pre i posle pandemije koronavirusa, a u obzir su uzeli i ekonomski pad koji je pandemija izazvala.

U martu 2020. godine, vlade širom sveta su uvele mere za sprečavanje širenja infekcije, usled čega se smanjila upotreba energije za industrijsku proizvodnju i transport. Kao rezultat, usledilo je i značajno smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Prema rezultatima istraživanja, pad dnevnih emisija ugljen-dioksida bio je najizraženiji u aprilu, kada su i ograničenja bila najoštrija u najvećem broju država na svetu. Zapravo, naučnici su procenili da su dnevne emisije u aprilu 2020. godine bile neverovatnih za 17% manje od srednjih dnevnih emisija u 2019. godini.

Ipak, ovako drastičan pad emisija bio je kratkotrajan. Već krajem aprila i početkom maja, kada su privredne aktivnosti nastavljene i industrija transporta počela da se oporavlja, i emisije gasova sa efektom staklene bašte su počele da se rastu, prvenstveno u Kini, koja je najveći svetski emiter, a potom i u drugim delovima sveta.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-10-16T15:16:40+00:00