fbpx
Loading...

Rekordna godina za obnovljivu energiju

Autorka: Jovana Nikolić Izvor: The Guardian

Prethodna godina neće biti zapamćena samo po veoma visokim temperaturima, nezapamćeno toploj jeseni i ostalim jasnim znacima klimatskim promenama. U 2019. postignut je i jedan optimističan rekord – bila je to godina u kojoj su obnovljivi izvori energije zabeležili najveći udeo u ukupnim novoizgrađenim kapacitetima do sada.

Prema podavima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), kako prenosi Тhe Guradian, skoro tri četvrtine novih kapaciteta za dobijanje električne energije koristi obnovljive izvore, a što se ukupne proizvodnje struje tiče, jednu trećinu činile su zelene tehnologije, što je takođe rekord.

Dobra vest je i da je primećeno opadanje broja elektrana na foilna goriva u Evropi i Americi, kao i da je u 2019. godini više njih ugašeno nego što je izgrađeno novih. Sa druge strane, elektrane na ugalj i gas i dalje su dominantne u Aziji, na Bliskom Istoku i u Africi.

Što se novih obnovljivih izvora energije tiče, najviše je onih koji koriste sunčevu energiju (oko 55 odsto)  i energiju vetra (oko 34 odsto), dok za druge izvore nije primećen značajni rast. Elektrane na solarni pogon u 2019. godini, kako prenosi Тhe Guradian,  uglavnom su građene u Aziji (u čemu prednjače Kina, Japan, Južna Koreja i Vijetnam), Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Španiji, Ukrajini i Nemačkoj. Energija vetra je najviše korišćena u Kini i SAD.

Direktor Agencije Frančesko La Kamera za britanski dnevni list je izjavio da velika količina sredstava koju države planiraju da ulože u oporavak od pandemije treba da podrži zelene inicijative pre nego fosilna goriva. U cilju borbe protiv klimatskih promena, ulaganja u ovaj vid energije bi u ovoj deceniji trebalo značajno povećati na godišnjem nivou. Osim toga, poteškoće na tržištu nafte koje se javljaju usled sveopšteg zastoja izazvanog koronom, ali i rata oko cena između SAD, Saudijske Arabije i Rusije, pokazuju da bi obnovljiva energija mogla biti isplativija i otpornija na nestabilnosti.  

Prati nas na društvenim mrežama

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-04-09T11:37:34+00:00