fbpx
Loading...

Vlada Velike Britanije objavila plan od 10 tačaka za zelenu industrijsku revoluciju

Autorka: Jovana Stanković Izvor: climatechangenews.com Datum: 18.11.2020.

Premijer Boris Džonson predstavio je ambiciozni plan vlade za zeleni oporavak od 10 tačaka, obećavajući paket od 12 milijardi funti koji će se uložiti u čiste izvore energije i hvatanje ugljen-dioksida, uz šta bi trebalo i da se otvori oko 250.000 novih radnih mesta u energetskom sektoru.

Offshore vetroparkovi, zeleni vodonik, nuklearna energija, električna vozila, javni prevoz, vazdušni i vodeni saobraćaj, grejanje i energetska efikasnost domaćinstava i javnih građevina, hvatanje i skladištenje ugljen-dioksida, zaštita prirode i investicije u nove tehnologije predstavljaju 10 tačaka na koje se odnosi plan vlade koji je izneo premijer Džonson.

Šta je napisano u novom planu?

Ukupno je više od 12 milijardi funti novih investicija namenjeno ulaganju u zelenu industrijsku revoluciju koja će ubrzati put Velike Britanije ka dostizanju ugljenične neutralnosti. 

Prema ranijem planu, prodaja novih benzinskih i dizel automobila trebalo je da se okonča do 2040. godine, ali sada je taj rok smanjen, te će prodaja ovih vozila u Velikoj Britaniji biti omogućena do 2030, nakon čega će moći da se proizvode samo vozila na baterije.

Prodaja hibridnih vozila moći će da se nastavi do 2035. godine, a 1,3 milijarde funti biće uloženo u izgradnju mreže punjača za električna vozila širom države. 

Uz mere koje se tiču proizvodnje automobila, plan nagoveštava i napore da vožnja bicikla i šetnja građanima postanu atraktivniji načini transporta nego što je vožnja automobila, a istovremeno je plan i da se u budućnosti investira u javni prevoz sa nultim emisijama.

Takođe, još milijardu funti vlada Velike Britanije će uložiti do 2021. kako bi domovi i javne zgrade postali energetski efikasniji, uz šta će se omogućiti i uvođenje 600.000 toplotnih pumpi godišnje do 2028. godine.

Bitni delovi plana odnose se i na korišćenje obnovljivih izvora energije, te je namera da do 2030. ukupna instalisana snaga offshore vetroparkova bude 40 gigavata, što bi bilo dovoljno da se strujom napajaju sva domaćinstva u Velikoj Britaniji. 

U istom roku namera je i da se znatno uveća upotreba vodonika za različite namene, te je za to odvojeno ukupno 500 miliona funti. Plan je i da se u pilot-naselja uvede grejanje isključivo na vodonik koji bi koristile desetine hiljada domaćinstava.

Kritike plana

Nakon što je Džonson objavio plan vlade, BBC je izvestio da je u njemu samo oko 4 milijarde funti novih ulaganja u zeleni oporavak u odnosu na planove i strategije koji su već najavljivani u poslednjih nekoliko meseci. Taj podatak izazvao je poređenje sa nedavno najavljenim nemačkim paketom zelenog oporavka jer je plan Nemačke da u čistiju budućnost u narednom periodu uloži više od 40 milijardi evra.

Usledile su i optužbe političkih protivnika da nova strategija neće uspeti da dovede Veliku Britaniju na pravi put za ispunjenje ciljeva za smanjenje emisija.

Džonson ipak insistira da će ovaj plan biti u središtu strategija vlade za ekonomski oporavak zemlje od koronavirusa. 

„Plan od deset tačaka stvoriće, podržati i zaštititi stotine hiljada zelenih radnih mesta, istovremeno praveći korake ka neto nultim emisijama do 2050. godine“, ističe premijer Velike Britanije.

Ostaje da Džonson u narednim danima obavi sastanke sa investitorima i poslovnim liderima, kada bi trebalo da pruži dodatne informacije o planu, ali i da se podstaknu ulaganja privatnog sektora u zelenu ekonomiju.

„Našu zelenu industrijsku revoluciju pokretaće vetroturbine u Škotskoj i na severoistoku, doprineće joj električna vozila proizvedena u Midlendsu i napredne najnovije tehnologije razvijene u Velsu, tako da možemo gledati napred u prosperitetniju, zeleniju budućnost“, zaključio je Boris Džonson.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-11-18T15:26:10+00:00