Porše rekao zbogom dizelašima

Izvor: b92.rs

Proizvođač iz Štutgarta pridružuje se grupi auto-kompanija koje okreću leđa dizel motorima.

Mnogi će reći da dizel agregatima nije ni bilo mesto u Porscheovim automobilima, ali potreba za ovim motorima javila se tek kada je nemački proizvođač sportskih modela lansirao SUV model Cayenne.

U Porscheu sada kažu da je jedan od glavnih razloga za odustajanje od dizel tehnologije okretanje ka električnom pogonu u automobilima.

Porsche je saopštio da će do 2022. godine u električnu mobilnost uložiti čak 6 milijardi evra. Kako kažu u toj kompaniji, ova investicija treba da im osigura održivi rast u budućnosti.

Rast ulaganja u elektrifikaciju zasnovan je na povećanom interesovanju kupaca za tom vrstom automobila, objašnjavaju u Porscheu navodeći podatak da čak 63% Panamera prodatih u Evropi ima hibridni pogon.

Sa druge strane, tražnja za dizelašima opada, pa je u 2017. tek 12% prodatih Porschea u svetu imalo dizel motor.

Okretanje leđa dizalašima poklopiće se sa lansiranjem prvog čisto električnog modela marke Porsche, a obzirom da se uskoro očekuje premijera modela Taycan.

“Porsche nema nameru da demonizuje upotrebu dizela, jer je to i dalje veoma važno pogonsko gorivo u svetu. Ipak, za nas kao proizvođača sportskih automobila dizel je uvek bio u drugom planu i nije igrao značajnu ulogu u gami naših vozila. Došli smo do zaključka da u budućnosti Porschea nema mesta za dizelaše”, izjavio je direktor kompanije, Oliver Blume.

Najnoviji tekstovi

Kategorije