fbpx
Loading...

Novi izveštaj REN21: Napredak obnovljivih izvora energije ograničen na proizvodnju struje

Autorka: Milica Simonović Izvor: https://www.ren21.net/

Svet još uvek nije na putu koji bi zaustavio katastrofalne posledice klimatskih promena, a da bi se one izbegle, neophodno je neodložno prebacivanje na obnovljive izvore energije u svim sektorima, u toku oporavka nakon pandemije novog koronavirusa – poruka je novog izveštaja organizacije REN21 (Renewable Energy Policy Network for the 21st Century) o napretku prelaska na obnovljive izvore energije.

Poslednjih godina obnovljivi izvori energije su u sektoru proizvodnje struje postigli fantastičan napredak, postali su ekonomski konkurentni fosilnim gorivima i zabeležili veliki rast, međutim, obnovljiva električna energija je samo delić šire slike, napomenula je u saopštenju za medije, izvršna direktorka REN21, Rana Adib.

Adib je navela da moramo da prestanemo da koristimo fosilna goriva u saobraćaju, kao i u sistemima za grejanje i hlađenje.

Ukupna svetska energetska potražnja (struja, transport, grejanje) nastavlja da raste (za 1,4 odsto na godišnjem nivou od 2013. do 2018), dok se udeo obnovljivih izvora u odgovoru na ovu potražnju povećao sa 9,6 odsto 2013. do samo 11 odsto 2018. Najveći rast zabeležen je u proizvodnji električne energije, gde obnovljivi izvori učestvuju sa 26 odsto, dok je u transportnom njihov udeo 3, a kod sistema za grejanje i hlađenje 10 odsto.

Usled COVID-19 pandemije, Međunarodna agencija za energetiku predviđa da će ukupne emisije ugljen-dioksida iz energetskog sektora zabeležiti pad od 8 odsto u 2020. Međutim, ukupne emisije u 2019. bile su najviše do sada, a REN21 smatra da je trenutni pad samo privremen. Da bi se postigli ciljevi postavljeni Pariskim sporazumom, potrebno je da se tokom narednih deset godina održi smanjenje emisija za 7,6 odsto na godišnjem nivou.

„Trenutnom brzinom, postojećim sistemima i propisima, svetu će biti potrebna čitava večnost da dostigne ugljenično neutralan globalni sistem‘‘, rekla je Adib.

Paketi za ekonomski oporavak nakon pandemije su jedinstvena prilika za usmeravanje ka niskougljeničnoj privredi. Međutim, Adib smatra da postoji veliki rizik da ova šansa bude propuštena i navodi da neki od ovih paketa direktno promovišu prirodni gas, ugalj i naftu, dok oni koji su usmerni ka zelenijoj ekonomiji, nemaju izgrađenu adekvatnu bazu, navodeći primer da električna vozila jesu zeleno rešenje, ali samo ako se napajaju obnovljivim izvorima.

REN21 apeluje na donosioce odluka da odmah preduzmu odogovarajuće mere i mimo paketa za ekonomski oporavak i uspostave zakone i regulative koje će obezbediti okruženje za globalno prebacivanje na efikasne i obnovljive energetske sisteme.

Ključne zaključke izveštaja možete preuzeti OVDE.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-06-18T14:10:52+00:00