fbpx
Loading...

Ruanda je predstavila novi, ambiciozniji, plan za smanjivanje emisija

Autor: Nemanja Milović

Ruanda je među prvim državama na svetu koja je dostavila svoj nacionalni plan za smanjivanje emisija gasova sa efektom staklene bašte Okvirnoj konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama.

Prema novom planu, ova afrička država će smanjiti svoje emisije za najmanje 16% do 2030. godine u odnosu na bazni (business as usual) scenario, dok bi u slučaju snažne podrške razvijenijih zemalja emisije mogle da budu smanjene i za 38%.

Ruanda ima skoro 12 i po miliona stanovnika i spada u kategoriju najmanje razvijenih zemalja sveta i već sada oseća snažne posledice klimatskih promena koje utiču na ekonomiju ove zemlje koja se u velikoj meri oslanja na poljoprivredu. Ono što je ovde važno razjasniti jeste da su i pored smanjenja u odnosu na bazni scenario, emisije ove države projektovane da porastu u odnosu na 2015. godinu kako bi Ruanda nastavila ekonomski da se razvija, što je u skladu sa Pariskim sporazumom, ali će zahvaljujući ovom planu porast emisija biti znatno sporiji nego što je inicijalno predviđeno.

Prema planu koji je Ruanda dostavila, u ovoj državi se planiraju mere poput povećanja kapaciteta hidro i solarne energije, povećanje energetske efikasnosti u industriji, podrške za električna vozila, kao i korišćenje biogasa na farmama.

Planovi za smanjivanje emisija poput ovog se stručno nazivaju nacionalno određeni doprinosi (nationally determined contributions) i osnovni su instrument Pariskog sporazuma. Njima države predstavljaju na koji način će se boriti protiv klimatskih promena. 

Predviđeno je da se nacionalno određeni doprinosi ažuriraju na svakih 5 godina, a ova godina je posebno važna pošto je planirano da države predstave nove i ambicioznije planove koji bi svet približili cilju koji podrazumeva da globalna prosečna temperatura ne poraste preko jednog i po stepena. Prema trenutnim planovima koji su doneti po potpisivanju Pariskog sporazuma zemlja bi se zagrejala za oko 2,8 stepeni do kraja 21. veka.

Pandemija koronavirusa mogla bi da uspori ovaj proces jer je pored Olimpijskih igrara i raznih festivala, odloženo i održavanje međunarodne konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koja je trebalo da se održi krajem godine u Glazgovu.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-05-25T16:48:22+00:00