Najveći emiter CO2 u Evropi najavio da će biti ugljenično neutralan do 2040. godine

Autor: Nemanja Milović / Izvor: RWE / Bloomberg

Nemačka energetska kompanija RWE, najveći emiter ugljendioksida u Evropi 2018. godine, najavila je u zvaničnom saopštenju da će do 2040. godine biti ugljenično neutralna.

„Svaki izvor energije ima svoju eru, sada je počela era obnovljivih izvora energije“ izjavio je Martin Šmitz izvršni direktor RWE-a.

RWE je drugi najveći proizvođač električne energije u Evropi i posluje u Nemačkoj, Holandiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, a veliku količinu energije koju proizvodi dobija iz fosilnih goriva, tj. uglja i prirodnog gasa.

Zbog svog velikog oslanjanja na fosilna goriva ova kompanija je često na udaru organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, a slučaj koji je dobio veliku pažnju javnosti bilo je zaustavljanje širenja njihovog rudnika lignita u Hambaškoj oblasti prošlog oktobra kada su hiljade protestanata doputovale i zaustavile dalju seču šume blizu rudnika.

Šmitz je izjavio da je kompanija već smanjila svoje emisije za oko trećinu u periodu od 2012. do 2018. godine, a da se do 2030. očekuje dodatnih 70% smanjenja u odnosu na brojke iz 2012. godine.

Kako bi ovo uspela kompanija je u narednim godinama najavila zatvaranje velikog broja termoelektrana na ugalj i pretvaranje nekih postojećih u postrojenja na biomasu, dok se 2030. godina uzima kao rok do kojeg bi sve elektrane na ugalj trebalo da budu ugašene.

Pored ovoga kompanija je opredelila i 1,5 milijardi evra godišnje za dalje investicije u proširivanje kapaciteta na obnovljive izvore energije. U 2018. godini oko 90% svih postojećih kapaciteta RWE-a napajano je iz fosilnih goriva, tako da je jasno da ih očekuje dosta posla i novih investicija kako bi ispunili ciljeve koji su postavljeni za narednih 20 godina.

Ono što je važno napomenuti u ovom slučaju jeste da je najavljena strategija neophodna kako bi RWE ispoštovao najavljenu odluku nemačke vlade da do 2038. godine zatvori sve termoelektrane na ugalj. Slične odluke postoje u mnogim evropskim državama tako da svi veliki proizvođači energije moraju da se prilagode i naprave planove za promenu svog načina rada kako bi mogli da nastave da neometano posluju.

Ono što je dobra vest za njih, ali i za sve ostale, jeste da cene energije dobijene iz obnovljivih izvora nastavljaju da padaju, te da će u narednim godinama potpuno napuštanje fosilnih goriva biti jedini logičan postupak, čak i ako se kompanije vode samo logikom kratkoročnih profita.

Najnoviji tekstovi

Kategorije