fbpx
Loading...

Bez tehnologija skladištenja CO2 neće biti moguće ostvariti klimatske ciljeve

Autorka: Jovana Stanković Izvori: The Guardian Datum: 25.09.2020.

Projekti za hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljen-dioksida biće neophodni za ostvarivanje klimatskih ciljeva, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku.

Ove tehnologije podrazumevaju hvatanje ugljen-dioksida sagorevanjem goriva ili industrijskim procesima, zatim njegov transport brodom ili cevovodom i njegovo korišćenje za stvaranje vrednih proizvoda i usluga ili skladištenje duboko pod zemljom.

Kada je uhvaćen, ugljen-dioksid se može cevima preneti u podzemna skladišta ili prodati kupcima koji će ga koristiti na različite načine, kao što je proizvodnja plastike ili pravljenje gaziranih pića.

Veoma je bitno istaći da ove tehnologije predstavljaju i osnovu za uklanjanje emisija ugljen-dioksida iz atmosfere.

Međunarodna agencija za energetiku navodi da je početak korišćenja ovih tehnologija tekao sporo, te se u svetu trenutno koristi samo oko 20 postrojenja. Ipak, sa podizanjem klimatskih ciljeva, i trka za ulaganjem u nove projekte za hvatanje ugljen-dioksida postaje sve brža.

Trenutno je Norveška vodeća država kada se govori o razvoju ovih tehnologija, ali veliki projekti u cilju hvatanja ugljen-dioksida se sprovode i u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Kini.

Postoji mnogo rešenja i tehnologija za hvatanje ugljen-dioksida iz atmosfere, a više o tome možete pročitati u našem prethodnom tekstu OVDE.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-09-25T14:26:27+00:00