fbpx
Loading...

U Velikoj Britaniji se gradi postrojenje za skladištenje energije pomoću tečnog vazduha

Autorka: Jovana Stanković Izvor: BBC Datum: 12.11.2020.

U blizini Mančestera počela je izgradnja prvog velikog postrojenja za skladištenje energije uz pomoć tečnog vazduha na svetu, prenosi BBC.

Da bi se vazduh doveo u tečno stanje potrebno je da bude izložen veoma niskim temperaturama. To će biti omogućeno tako što će se noću višak električne energije iz vetroparkova koristiti za komprimovanje vazduha tako da na temperaturi od -196 stepeni Celzijusa pređe u tečno agregatno stanje. U ovom stanju zapremina vazduha se smanjuje za čak 700 puta.

Nakon toga, u vremenu kada je potrošnja najveća tokom dana, tečni vazduh će se zagrejati, usled čega dolazi do njegovog širenja. Vazduh tada pokreće turbinu i na taj način proizvodi električnu energiju.

Sistem je osmislio Piter Dirman, samouki izumitelj iz Hertfordšira, a ideja je pomognuta subvencijom britanske vlade u iznosu od 10 miliona funti.

Dirman je za BBC rekao da je njegov izum efikasan 60-70%, u zavisnosti od načina na koji se koristi, što predstavlja manji procenat efikasnosti u odnosu na baterije. Ipak, istakao je da je prednost tečnog vazduha u niskoj ceni rezervoara, tako da se efikasnost u budućnosti može povećati.

Takođe, za razliku od baterija, prilikom skladištenja tečnog vazduha nema potražnje za mineralima, koji mogu postati sve oskudniji kako se svet kreće ka čistim izvorima energije.

Novo postrojenje će imati snagu od 50 megavata i moći će da skladišti dovoljno električne energije da se tokom pet sati njom snabdeva otprilike 50.000 domova

Kako su države počele da okreću leđa uglju i da u većem obimu koriste obnovljive izvore, postoji sve veća potreba za skladištenjem. Litijum-jonske baterije su trenutno viđene kao najbolje rešenje za to, međutim rešenja poput ovog takođe bi mogla da igraju značajnu ulogu.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-11-12T10:20:03+00:00