fbpx
Loading...

Svetski lideri su se uoči samita UN-a obavezali da će sprečiti uništavanje Zemlje

Autorka: Jovana Stanković Izvor: The Guardian Datum: 28.09.2020.

Politički lideri koji učestvuju na Samitu Ujedinjenih nacija o biodiverzitetu, predstavljajući 64 zemlje iz svih krajeva sveta, obavezali su se da će konkretnim merama smanjiti gubitak biodiverziteta do 2030. godine.

Ove zemlje, među kojima su i Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Kanada, obavezale su se da će zaustaviti zagađenje, okrenuti se ka održivim ekonomskim sistemima i eliminisati odlaganje plastičnog otpada u okeane do sredine 21. veka kao deo akcije za zaustavljanje uništavanja prirode na Zemlji.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, čovekovim postupcima je značajno izmenjeno 75 % površine Zemlje, uključujući gubitak čak 85 % površine močvara, dok je i 66 % okeana suočeno sa negativnim uticajem ljudi, što uključuje ribarstvo, zagađenje i hemijske promene od zakiseljavanja.

„Planeta se nalazi u vanrednom stanju: međuzavisne krize gubitka biodiverziteta, degradacije ekosistema i klimatske promene, u velikoj meri izazvane neodrživom proizvodnjom i potrošnjom, zahtevaju hitnu i neposrednu globalnu reakciju. Nauka jasno pokazuje da gubitak biodiverziteta, degradacija zemljišta i okeana, zagađenje, iscrpljivanje resursa i klimatske promene sve više ubrzavaju“, istaknuto je u dokumentu kojim su se lideri obavezali.

Lideri upozoravaju da je celokupno čovečanstvo u vanrednom stanju zbog klimatske krize i uništenja ekosistema, a kako bi se uspostavila ravnoteža sa prirodom, obavezali su se da će u narednoj deceniji uložiti napore kako bi se smanjilo krčenje šuma, zaustavile neodržive ribolovačke prakse i započela tranzicija ka održivim sistemima proizvodnje hrane i cirkularnoj ekonomiji.

Ranije ovog meseca, Ujedinjene nacije su istakle da na globalnom nivou nije ispunjeni nijedan cilj povodom usporavanja uništavanja prirode, uključujući i ciljeve za zaštitu koralnih grebena, očuvanje prirodnog staništa i smanjenje plastičnog i hemijskog otpada na nivo koji ne šteti ekosistemu.

Direktor Svetske fondacije za prirodu (WWF) je zbog toga istakao da ovakvo obavezivanje predstavlja ključni trenutak kada zemlje pokazuju inicijativu sa najvišeg političkog nivoa kako bi smanjile uništavanje biodiverziteta do 2030. godine. On je pozvao i lidere drugih zemalja da prihvate ove ciljeve na predstojećem samitu Ujedinjenih nacija o biodiverzitetu, koji će se održati 30. septembra.

Kompletan tekst dokumenta koji je potpisalo 64 svetskih lidera, među kojima su i Angela Merkel, Emanuel Makron i Boris Džonson, možete pročitati OVDE

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-09-28T16:31:06+00:00