fbpx
Loading...

Najsušniji april u Nemačkoj doveo do veoma niskog vodostaja Rajne

Autorka: Jovana Nikolić, Izvor: Bloomberg, Reuters

Prethodni mesec bio je najsušniji april u Nemačkoj od 1880. godine do danas, prenosi Bloomberg i drugi svetski mediji. U aprilu u Evropi obično bude dosta padavina, ali ove godine u Nemačkoj je palo samo 5 odsto u odnosu na uobičajenu količinu.

Poseban problem za ekonomiju, koja je među vodećima u Evropi, predstavlja drastičan pad nivoa vode na reci Rajni, koja gotovo da presušuje. Na ovoj reci je inače u drugačijim uslovima teretni transport veoma živ, a baržama se preko nje prevozi roba, kao i nafta i ugalj za potrebe fabrika. Pre dve godine suša je na ovaj način već ostavila trag na ekonomju, a ove godine nivo vode još više opada. Ostaje nada da će majske kiše popraviti situaciju.

Nivo vode na Rajni je pored manjka padavina ugrožen i sve manjom količinom vode koja stiže sa glečera. Kako već godinama postoji trend da se glečeri smanjuju zato što se više leda otopi tokom leta nego što se nadonadi na zimu, veliki broj pritoka Rajne, koje čine manje planinske reke, takođe nosi manju količinu vode što u kombinaciji sa sušnim periodom može dovesti do veoma niskog vodostaja na ovoj reci.

Osim nivoa vode na Rajni, primećeno je i da je vegetacija poprimila žutu boju umesto zelene koja je karakteristična za ovo doba godine, a kako prenosi agencija Rojters, kancelarka Angela Merkel je 25. aprila povodom nemačkog nacionalnog Dana drveta, izrazila zabrinutost zbog klimatskih promena.

Veliki deo teritorije Nemačke pokrivaju šume, koje su između ostalog važne i za kulturno nasleđe i zauzimaju centralno mesto u brojnim narodnim bajkama. One se poslednjih godina nalaze u opasnosti jer su milioni stabala oslabili usled toplih i sušnih leta. To dovodi do veće izloženosti insektima, ali i povećava opasnost od šumskih požara.

Dok naučnici definitivno povezuju nestajanje glečera sa klimatskim promenama, klimatski modeli ne predviđaju da bi ovako niska količina padavina u aprilu u Nemačkoj trebalo da se događa. često. Ipak, temperature više od proseka koje su zabeležene ovog aprila u Nemačkoj mogle su da doprinesu ovako niskom vodostaju zbog povećanog isparavanja vode.

Ukoliko vas zanima kakva je budućnost vodnih resursa u Srbiji zbog klimatskih promena, pročitajte to u tekstu OVDE.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-04-27T14:47:59+00:00