fbpx
Loading...

Evropska unija uvodi nove takse na emisije ugljen-dioksida

Autorka: Jovana Nikolić Izvor: The Financial Times

Urusla von der Lejen, predsednica Evropske komisije, u svom govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u sredu je upozorila Kinu i druge velike proizvođače da bi uskoro mogli da se suoče sa novim taksama na uvoz proizvoda koji su odgovorni za emisije ugljen-dioksida.

Lejenova je u svom govoru iznela deo briselskog plana za smanjivanje emisije ugljen-dioksida koji je ujedno i centralni deo Evropskog zelenog dogovora. Osim što ovaj dokument treba da obezbedi da evropska proizvodnja smanji svoj CO2 otisak, treba da spreči uvoz koji počiva na emisijama van Starog kontinenta.

Tako se među proizvodima koje bi u budućnosti mogla da obuhvati specijalna taksa Evropske unije namenjena uvozu iz zemalja koje ne poštuju međunarodne klimatske ciljeve, našao i kineski čelik. Kako je predsednica Evropske komisije u Davosu objasnila, nije reč samo o klimi već i o zaštiti proizvodnje od nelojalne konkurencije.

Evropa ima za cilj da do 2050. godine postane prvi klimatski neutralni kontinent i to između ostalog tako što će domaća industrija morati drastično da smanji svoj ugljenični otisak. Međutim, nije rešenje ni da emisije nastaju na nekom drugom mestu, a da se u Evropi koriste proizvodi, pa je potrebno uvesti određene mere.

Komisija i dalje radi na planiranju mehanizma koji neće kršiti pravila Svetske trgovinske organizacije, a konačni predlog trebalo bi da bude gotov krajem ove godine.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-02-06T14:42:20+00:00