fbpx
Loading...

Cilj Ubera je da do 2040. godine postigne neto-nulte emisije GHG

Autorka: Jovana Stanković Izvor: Uber Datum: 10.09.2020.

Jedna od najvećih kompanija za prevoz na svetu, Uber, obavezala se da će do 2040. godine u potpunosti prekinuti emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) tako što će svoj vozni park učiniti 100 % električnim.

Prema njihovom saopštenju, ovo su veoma velike promene za koje je potrebno mnogo  vremena. 

Prvi cilj Ubera je da u narednih pet godina nekoliko stotina hiljada vozača počne da vrši transport električnim vozilima, a, prema planu, kompanija će uložiti 800 miliona dolara kako bi se to i ostvarilo.

Do 2030. godine Uber očekuje da će vozači ove kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Evropi prestati da emituju gasove sa efektom staklene bašte, prevozeći putnike isključivo električnim vozilima. 

Krajnji cilj ovog plana je da za 20 godina svi vozači Ubera na svetu počnu da koriste električne automobile, čime bi bitno doprineli ublažavanju klimatskih promena.

Ovo je veoma važna inicijativa zato što je istraživanje iz februara ove godine pokazalo da ride-sharing aplikacije koje se koriste u Americi, Uber i Lyft, zapravo povećavaju emisije štetnih gasova za oko 70 % jer su u najvećem broju slučajeva alternativa transportu sa niskim emisijama, poput pešačenja, vožnje biciklom i javnog prevoza. 

Sredstva za transport su zaslužna za čak 15,9 % ukupnih emisija gasova sa efektom staklene bašte godišnje, što ih čini jednim od najvećih uzročnika klimatskih promena.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-09-10T08:11:42+00:00