fbpx
Loading...

Univerzitet Caltech dobio donaciju od 750 miliona dolara za klimatska istraživanja

Autor: Nemanja Milović / Izvor: New York Times

Američki milijarderi Stjuart i Linda Resnik donirali su čak 750 miliona dolara za klimatska istraživanja kalifornijskom univerzitetu Caltech. Sjuart i Linda su vlasnici kompanije pod imenom Wonderful Company koja se bavi poljoprivredom i proizvodnjom flaširane vode, a veliki deo donacije će biti usmeren na pronalaženje tehnoloških rešenja za klimatske promene.

Klimatske promene su vrlo kompleksan problem za čije rešenje će biti neophodno da u velikoj meri promenimo mnoge aspekte naših života. Energija koju koristimo, način na koji putujemo, način na koji proizvodimo hranu, sve su to oblasti koje će u narednim godinama morati da pretrpe promene kako bismo zaustavili najteže posledice klimatskih promena. Veliki deo tog rešenja biće i nove tehnologije koje se razvijaju na univerzitetima poput Caltech-a.

Samo nedelju dana nakon globalnog klimatskog štrajka koji je na ulicu izveo milione ljudi širom planete objavljena je vest da će Stjuart i Linda Resnik napraviti drugu najveću donaciju ikada za jedan američki univerzitet. (prvo mesto još uvek drži donacija Majkla Blumberga Džon Hopkins univerzitetu u iznosu od čak 1,8 milijardi dolara)

Wonderful Company je često na udaru boraca za zaštitu životne sredine zbog grane privrede u kojoj posluju. Flaširana voda se opravdano smatra jednom od manje održivih delatnosti zbog proizvodnje velike količine plastičnog otpada, a bademi i pistaći, koji čine najveći deo njihove poljoprivredne proizvodnje, su među usevima koji zahtevaju najveću količinu vode.

I pored toga Stjuart Resnik kaže da kompanija čini sve da svoju proizvodnju učini što održivijom i napominje da su odlučili da doniraju novac baš za borbu protiv klimatskih promena pošto su u svom biznisu imali prilike da osete kolike posledice klimatske promene mogu da izazovu.

Tomas Rozenbaum, predsednik Caltech-a je izjavio da će novac koji su donirali će delom biti uložen u izgradnju zgrade u kojoj će se nalaziti istraživački centar, dok će ostatak otići na razne istraživačke projekte poput pronalaženja načina za izvlačenje ugljenika iz atmosfere, pravljenja useva koji su otporniji na sušu, pronalaženja novih načina za iskorišćavanje kišnice, stvaranja plastike koja je lakša za reciklažu i mnogih drugih.

Američka vlada je prema Federalnoj kancelariji za odgovornost vlade u 2017. godini investirala oko 9 milijardi dolara za razvoj tehnologije u oblasti čiste energije.

Profesor Dejvid Hart je u izjavi za New York Times izjavio da su privatne donacije važne za pronalazak rešenja koja su manje štetna za klimu.

„Donatori mogu da pomognu da ideje postanu kompanije. Na kraju krajeva potrebno nam je da čista energija bude veoma jeftina i laka za korišćenje kako bi pomogla ljudima da vode živote koje žele.“

Cene energije dobijene iz obnovljivih izvora su u velikom padu poslednjih godina, ali svet još uvek nije rešio sve izazove koji postoje kako bismo mogli u poptunosti da napustimo fosilna goriva. Inicijative poput ove mogu u velikoj meri doprineti razvoju novih rešenja, a neophodno je i da vlade i privatne kompanije u budućnosti još više novca izdvajaju za istraživanja u ovim oblastima.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-02-06T12:05:53+00:00