fbpx
Loading...

Mladi aktivisti smatraju da evropski zakon o klimi znači predaju

Autorka: Jovana Nikolić Izvor: The Carbon Brief

Evropska komisija je četvrtog marta predstavila predlog prvog EU zakona o klimi. Zakon predviđa da će Evropska unija do 2030. smanjiti emisije za 50-55% u odnosu na 1990. godinu, kao i da će dostići ugljeničnu neutralnost do 2050. Ovaj zakon će učiniti klimatske ciljeve Evropske unije pravno obavezujućim za sve članice, a u narednih 12 nedelja će širi set klimatskih mera pod nazivom Evropski klimatski pakt biti otovren za javnu raspravu.

Sudeći prema tekstovima u velikim svetskim  medijima, zakon je ostao u senci pisma klimatskih aktivista koje mu je prethodilo. Ovo otvoreno pismo namenjeno je liderima Evropske unije, a potpisuje ga trideset četvoro mladih koji učestvuju u klimatskim štrajkovima, uključujući i Gretu Tunberg.

Jedan od glavnih ciljeva zakona je postizanje nulte emisije ugljen-dioksida do 2050. godine, što potpisnici pisma nazivaju predajom. Oni tvrde da nama nisu potrebni ciljevi za 2050. već za ovu godinu, kao i za svaki mesec koji dolazi, a da gledanjem u dalju budućnost Evropska unija u stvari pokazuje da nije spremna da menja loše navike. 

Aktivisti su optužili zakon da šalje signal da Evropska unija nešto preduzma, a da to nije istina i da lideri navodno žele da poprave klimatsku situaciju ali u okviru trenutno postojećeg sistema, bez spremnosti da se podnesu određene žrtve. Nasuprot njima, aktivisti se zalažu da čovečanstvo od nekih navika odustane čak i po cenu menjanja ekonomije.

Jedan od ciljeva Evropske unije je smanjenje emisije ugljen-dioksida za polovinu do 2030. godine, a aktivisti podsećaju na IPCC izveštaj prema kome su šanse da u takvom svetu porast globalne temperature ostane ispod 1,5 stepen, samo 50 odsto. Osim toga, aktivisti upozoravaju da još uvek nije razvijena tehnologija za “isisavanje” viška ugljen-dioksida iz atmosfere pa se ne treba na nju previše ni oslanjati sa uverenjem da će u budućnosti moći da se koristi, već se treba skoncentrisati na sadašnji trenutak.

Aktivsiti su podsetili da zbog klimatskih štrajkova oni već godinu i po žrtvuju svoje obrazovanje i da neće odustati naglasivši da se svet nalazi u krizi koja nikada nije ni tretirana kao kriza. Oni tvrde da zakon koji se ne bazira na trenutno najboljoj nauci i ne uključuje aspekt klimatske pravednosti, donose više štete nego koristi. 

Ceo tekst otvorenog pisma možete pročitati OVDE.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-03-05T09:48:54+00:00