fbpx
Loading...

U svakoj trećoj ulici u strogom centru Barselone biće ograničen saobraćaj

Autorka: Jovana Stanković Izvor: fastcompany.com Datum: 17.11.2020.

Vlasti u Barseloni odlučile su da u strogom centru grada svaka treća ulica bude pretvorena u park ili pešačku zonu u cilju smanjenja zagađenja, a mogućnost prolaska automobilima imaće samo stanari tih ulica.

Plan je da se to postigne postavljenjem žardinjera i klupa, kao i širenjem biciklističkih staza, igrališta i zelenih površina. Brojna parking mesta će uz to biti pretvorena u parkove za šetanje.

Ovaj projekat će se realizovati u narednih 10 godina i, prema procenama, koštaće 44 miliona dolara. Kako će u svakoj trećoj ulici u strogom centru grada biti ograničen saobraćaj, plan je i da se 21 raskrsnica u Barseloni pretvori u javni trg, čime će biti obezbeđeno da svaki deo naselja bude na manje od 200 metara udaljen od parka.

Navedena inicijativa je u skladu sa projektom Superblocks, kojim je predviđeno da se stvori mreža koja će obuhvatati grupe od po devet gradskih blokova u kojima su zabranjeni automobili, a infrastruktura prilagođena pešacima. 

Superblokovi bi trebalo da budu uglavnom zabranjeni za automobile i plan je da oni budu oaza za beg od gradske buke, što je posebno ambiciozan plan za grad sa 6000 automobila po kvadratnom kilometru i to ukoliko se ne računaju kombiji i motori. Mogućnost vožnje automobila kroz blokove imaće samo njihovi stanari.

U ovom trenutku je šest superblokova preuređeno po ovom principu, a trenutno je u planu još 11.

„Želimo da Barselona bude održiv grad, da bude grad za život“, rekla je zamenica gradonačelnika grada za ekologiju, urbanizam i mobilnost Janet Sanz i dodala da i gradska vlast razume „da se danas u javnom prostoru odvija mnogo društvenih aktivnosti, ali njima dominira privatni prevoz, ne samo automobil koji se kreće, već i parkirani automobil.“

Ovaj ambiciozni plan ima za cilj da stanovnicima pre svega unapredi zdravlje pravljenjem parkova, čime stanovnicima treba da se olakša šetnja, omogući vožnja bicikla, ali i smanji buka i zagađenje vazduha.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-11-17T12:32:57+00:00