fbpx
Loading...

Rekordna godina za offshore vetroparkove u svetu

Autorka: Jovana Nikolić Datum: 6.8.2020. Izvor: Global Wind Energy Council

Globalni savet za energiju vetra objavio je 5. avgusta novi izveštaj u kom se tvrdi da je u 2019. godini oboren rekord u snazi novoinstaliranih offshore postrojenja za  proizvodnju energije iz vetra. Tačnije, izgrađeno je 6,1 GW novih kapaciteta, a slična  situacija očekuje se i u ovoj godini.

Kada se govori o offshore proizvodnji, misli se na vetroelektrane koje se grade na vodenim površinama, najčešće u okeanima, jer je tu  brzina vetra veća nego na kopnu pa je samim tim veća i proizvodnja električne energije. U Evropi ovakva postrojenja uspešno rade već 30 godina, ali nova značajna tržišta se pojavljuju i u drugim delovima sveta, posebno u Aziji.

U 2019. godini Evropa je i dalje prva u ukupnom kapacitetu energije koji se proizvodi na ovaj način, ali Kina je rekorder kada su u pitanju nova postrojenja jer je instalirala 2,4 GW. Na drugom mestu je Velika Britanija sa 1,8 GW, a na trećem Nemačka sa 1,1 GW. Kako azijsko-pacifička regija postaje sve aktivnija, očekuje se da u ovoj deceniji niknu tržišta u Japanu, Vijetnamu, Južnoj Koreji i Tajvanu. Do 2030. se, prema novom izveštaju, očekuje i da ukupni globalni kapaciteti porastu najmanje do 234 GW. Poređenja radi, na kraju prošle godine su iznosili 29,1 GW.

Kako u saopštenju za medije kaže Ben Bekvel iz Globalnog saveta za energiju, ovaj način proizvodnje energije postaje sve rasprostranjeniji i vlade širom sveta prepoznaju moguću ulogu ove tehnologije u ekonomskom oporavku nakon pandemije kovida-19. Treba imati na umu i da je, prema podacima iz izveštaja, offshore proizvodnja energetski sektor koji je najmanje pogođen pandemijom. Osim toga, zahvaljujući stalnom rastu, očekivano je da u narednih 10 godina upravo ovaj sektor obezbedi oko 900.000 radnih mesta.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-08-06T13:35:05+00:00