fbpx
Loading...

Očekuje se rekordan rast energije vetra u narednih pet godina

Autorka: Jovana Stanković Izvor: GWEC Datum: 05.11.2020.

Očekuje se da će 2020. godine biti instalisano 71,3 GW novih kapaciteta snage vetra, što je samo 6% manje u odnosu na predviđanja pre pandemije, saopštio je Globalni savet za energiju vetra.

Zbog pandemije koronavirusa predviđalo se da će se izgradnja novih kapaciteta smanjiti za oko 20%, međutim to se nije dogodilo. 

„Iako je kriza COVID-19 zahvatila sve industrije širom sveta, energija vetra i dalje raste i napreduje. To nije iznenađenje s obzirom na konkurentnost energije vetra i potrebu za brzom redukcijom emisija ugljen-dioksida. Industrije fosilnih goriva suočavaju se sa fluktuacijama na tržištu i zahtevaju spasavanje kako bi se zadržale na površini, dok se vetroturbine širom sveta i dalje okreću i pružaju pristupačnu, čistu energiju građanima“, izvršni direktor Globalnog saveta za energiju vetra Ben Bekvel.

Ukupno se očekuje oko 348 GW novih onshore i offshore kapaciteta do kraja 2024. godine, što bi kumulativni kapacitet snage vetra dovelo do skoro 1000 GW što je porast od čak 54% u odnosu na 2019, navodi se u saopštenju Globalnog saveta za energiju vetra i dodaje da će preko 50% onshore kapaciteta vetra između 2020. i 2024. biti instalisano u Kini i SAD.

U saopštenju se ističe i da na pozitivnu prognozu utiču i najave nekih od najvećih svetskih privreda da će dostići ugljeničnu neutralnost sredinom veka.

Međutim, ukoliko žele da postignu ovo i iskoriste pun potencijal energije vetra za pokretanje zelenog oporavka nakon pandemije, vlade bi morale da osiguraju da energetska tržišta i politike omoguće kontinuirani rast investicija u vetar i druge obnovljive izvore energije, dok bi istovremeno destimulisali ulaganja u skupe i štetne industrije zasnovane na fosilnim gorivima.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-11-05T13:33:12+00:00