fbpx
Loading...

U Kini je solarna energija sada jeftinija od struje iz mreže

Izvor: independent.co.uk / Phoebe Weston

Za samo 25 godina Kina je od države bez solarnih panela stigla do toga da ih sada ima duplo više od nego bilo koja druga zemlja.

Prema novom istraživanju, solarna energija je sada jeftinija od struje iz mreže u gradovima širom Kine, ovo bi moglo da u velikoj meri poveća upotrebu solara, navodi se u novom istraživanju.

Neki stručnjaci su smatrali da će Kina morati da sačeka da prođu decenije pre nego što proizvodnja solarne energije ne počne da košta jednako kao i struja iz mreže. Međutim, zahvaljujući kombinaciji tehnološkog napretka i podrške vlade, „mrežni paritet“ je već postignut. Naučnici su otkrili da bi sva 344 grada koja su posmatrali struja dobijena od solarne energije bila jeftinija od električne energije iz mreže, pokazala je studija objavljena u časopisu Nature Energy.

Pored toga tim naučnika koje predvodi Jiniue Ian iz Kraljevskog tehnološkog instituta iz Stokholma je otkrio i da bi 22% gradova moglo da ima solarne sisteme koji bi proizvodili električnu energiju po nižoj ceni od uglja.

Kako cena tehnologije za čistu energiju pada, a kineski zahtevi za strujom brzo rastu, ulaganje u obnovljive izvore energije postaje sve privlačnije.

Kingsmil Bond, energetski strateg u kompaniji Carbon Tracker koji nije bio uključen u istraživanje, je izjavio za portal Carbon Brief: „Zaključak da je industrijska i komercijalna solarna energija jeftinija od električne energije iz mreže znači da kineska industrija može da prigrli solarnu energiju, i to bez subvencija i njenih uticaja koje iskrivljuju tržište, već samo vođena komercijalnom dobiti. ”

Za samo 25 godina Kina je od države bez solarnih panela stigla do toga da ih sada ima duplo više od bilo koje zemlje.

Ova zemlja je već dom za nekoliko ogromnih solarnih farmi uključujući i onu u pustinji Tengger, koja je najveća na svetu. Kina je u 2017. bila najveći svetski investitor u obnovljive izvore energije, čineći gotovo polovinu novoizgrađene infrastrukture.

Ipak, ugalj je i dalje dominantan i na tržištu ima udeo od oko 60 % u poređenju sa 5% solara.

Ulaganje u solarnu energiju zahteva dugoročno planiranje, troškovi instalacije su skupi, a donosioci odluka često ne smatraju da je to u njihovoj koristi kratkoročno gledano. Takođe, zbog toga što cena solarne energije i dalje opada, mnoge kompanije će želeti da sačekaju još malo kako bi cene još više pale.

Istraživači koji su pisali ovu studiju predlažu promenu politike koja bi podstakla više ljudi da koriste solarnu energiju.

Prema izveštaju UN-a, globalna ulaganja u obnovljive izvore energije su se povećala tokom 2017. godine, daleko nadmašujući ulaganja u fosilna goriva.

Za samo nešto više od decenije, usaglašena ulaganja povećala su udeo svetske električne energije proizvedene vetrom, solarnom energijom i drugim obnovljivim izvorima sa oko 5 na 12 procenata.

Uprkos očiglednom napretku, Međunarodna agencija za energetiku upozorila je da je potrebno mnogo više ulaganja u obnovljive izvore energije širom sveta kako bi se sprečilo više da zagrevanje pređe 1,5 °C.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-02-06T11:35:04+00:00