fbpx
Loading...

Novo istraživanje i definitivno potvrdilo da uragani postaju snažniji zbog globalnog zagrevanja

Autorka: Jovana Nikolić Izvor: The New York Times

U poslednje četiri decenije uragani i tajfuni postaju snažniji usled globalnog zagrevanja i sve veća je verovatnoća da će dostići treću kategoriju ili biti još jači, pokazuje novo istraživanje objavljeno 18. maja u Proceedings of the National Academy of Science.

Prema Safir-Simpsonovoj skali uragana, koja uzima u obzir pre svega neprekidnu brzinu kretanja vetra, postoji pet kategorija u koje se uragani svrstavaju. Oni iz treće kategorije dostižu brzinu od 178 do 208 kilometara na čas, dok vetrovi iz pete kategorije mogu biti brži i od 252 kilometra na čas.

Ovo istraživanje je značajno zato što je pružilo potvrdu potkrepljenu istorijskim podacima za ono što su predviđali teorija i klimatski modeli, a to je da zagrevanje klimatskog sistema dovodi do snažnijih oluja. Ovakva pretpostavka postoji već dugo, ali nije bilo lako pronaći potvrdu u vidu konkretnih podataka jer u toku godine nema previše uragana i tajfuna i teško je prikupiti informacije o brzini vetra i drugim osobinama nevremena, a samo prikupljanje podataka otežava i činjenica da je neophodno posmatrati trend jačanja oluja na globalnom nivou. Sada je, korišćenjem satelitskih snimaka to konačno bilo moguće.

Za istraživanje su korišćeni satelitski snimci od 1979. do 2019. godine koji su pomoću kompjuterskih modela analizirani. Studiju predvodi Džejms Kosin iz Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA). Njegov tim je i pre nekoliko godina sproveo slično istraživanje, ali tada su korišćeni satelitski snimci nastali samo u periodu od 1982. do 2009. godine. I ovo, starije, istraživanje je pokazalo da uragani i tajfuni jačaju, ali je za definitivnu sigurnost bilo neophodno posmatrati duži vremenski period, što je sada učinjeno.

Kako The New York Times prenosi, fizičari već duže vreme tvrde da uragani i drugi tropski cikloni mogu postati intenzivniji i destruktivniji kako se svet zagreva zato što topla voda obezbeđuje više energije koja pokreće oluju.

Uragani iz treće kategorije mogu da naprave veliku materijalnu štetu. U oblastima nedaleko od obale može doći do poplava, a veliki broj građevina može biti ozbiljno oštećen. Osim toga, štetu može da pretrpi i drveće i drugo rastinje, a može doći i do dužeg nestanka vode i struje.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-05-21T15:09:45+00:00