fbpx
Loading...

2019. je bila najtoplija godina u Evropi od kako se vrše merenja

Autorka: Jovana Nikolić, Izvor: The BBC

Prethodna godina je globalno gledano, bila druga najtoplija godina koju smo zabeležili od kraja 19. veka do danas. Međutim, 2019. godina je u Evropi oborila sve rekorde i za ovaj kontinent je do sada najtoplija godina, objavio je na Dan planete Zemlje, 22 aprila, evropski servis za klimatske promene Koprenikus.

Prošlog leta u Evropi je bilo dosta toplotnih talasa koji su doprineli ovom rezultatu, dosta sunačnih dana, a u većem delu centralne Evrope bilo je i velikih letnjih suša. Osim toga, i zima za nama, odnosno zima 2019/2020 za Evropu je bila najtoplija otkad se vrše merenja. Kako prenosi BBC, ovi podaci pokazuju da se evropski kontinent zagreva brže od proseka.

U prethodnom periodu je Evropa iskusila veće zagrevanje nego što je to globalni prosek. U poslednjih 5 godina prosečna globalna temperatura je bila za oko 1 stepen viša nego što je to bio slučaj krajem 19. veka, dok je Evropa bila prosečno za dva stepena toplija u odnosu na taj period. 

U 2019. godini, kada je Evropa u pitanju, zabeležen je i najkišovitiji novembar, a u zapadnom i južnom delu kontinenta bilo je čak 4 puta više padavina nego što je to uobičajeno za ovaj jesenji mesec.

Svetski mediji koji prenose vest o rekordu koji je 2019. godine oboren, mahom upozoravaju da bi ova godina mogla da bude još toplija i da obori rekord kako u Evropi, tako i globalno.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-04-23T14:45:05+00:00