Ovogodišnji klimatski samit biće održan u Madridu umesto u Čileu

Autorka: Milica Simonović Izvor: The Guardian / Politico

Nakon što je Čile prošle nedelje otkazao gostoprimstvo, usled višenedeljnih protesta u kojima je poginulo najmanje desetak ljudi, vlada Španije u poslednjem trenutku se ponudila da bude domaćin dvadeset pete konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP25), koja će se održati Madridu u periodu od 2. do 13. decembra.

Upozorenja naučnika da vreme za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte ističe i da možemo svedočiti veoma ozbiljnim posledicima globalnog zagrevanja, postaju sve češća i upornija, ali uprkos tome, pregovori Ujedinjenih nacija su i dalje spori i suočavaju se sa poteškoćama, poput povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma, kao i porasta političkog uticaja struje koja smatra da klimatske promene nisu opasnost i u drugim regionima sveta.

Ovakva neplanirana promena mesta održavanja samita može otežati putovanje klimatskim aktivistima, pojedini koji plove iz Evrope ka Čileu, planiraju da nastave putovanje ka Španiji, dok je pitanje da li će delegacije i organizacije iz siromašnijih zemlja moći da podnesu iznenadne troškove.

Mlada švedska aktivistkinja koja je podstakla globalne studentske proteste zbog klimatskih promena, Greta Tunberg, u avgustu je iz Plimuta u Velikoj Britaniji jedrilicom bez ugljenika prešla Atlantski okean do Njujorka, te je zatražila pomoć na svom tviter nalogu da vrati u Evropu na vreme za početak samita. Španska ministarka za ekološku tranziciju, Tereza Ribera, izjavila je da Španija želi da pomogne Greti i da će je kontaktirati.

Razgovori koji će se voditi u Madridu biće fokusirani na praktičnu primenu Pariskog sporazuma, a biće i korak ka samitu naredne godine, koji če se održati u Velikoj Britaniji, kada će se doneti odluke o dugoročnim akcijama u borbi protiv klimatskih promena, tj. kada se budu donosili novi petogodišnji planovi emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Najnoviji tekstovi

Kategorije