fbpx
Loading...

Studenti iz Holandije napravili električni automobil od recikliranog otpada

Autorka: Jovana Stanković Izvor: Reuters Datum: 13.11.2020.

Grupa od 22 studenta iz Holandije uspela je da napravi potpuno funkcionalan električni automobil koristeći plastiku izvučenu iz okeana, reciklirane plastične flaše i otpad iz domaćinastava, prenosi Reuters.

Da bi ovakav poduhvat urodio plodom studenti su izdvojili 18 meseci, a na kraju se izrodio specifičan jarko žuti automobil kome su dali ime Luca.

Prema rečima studenata koji su učestvovali u projektu, godišnje se u Holandiji baci 2,1 milijarda tone otpada godišnje, zbog čega su poželeli da pokažu ljudima da to nije potrebno i da sav taj materijal, koji se inače baca, može biti veoma vredan.

Automobil Luca ima dva sedišta i u potpunosti je funkcionalan, te se sada već nalazi na ulicama Holandije.

Najveća brzina koju može da dostigne je 90 kilometara na čas, a kada je baterija skroz napunjena može da pređe oko 220 kilometara, nakon čega je potrebno ponovno punjenje.

Interesantan je i materijal koji je korišćen. Školjka automobila napravljena je od tvrde plastike koja je izdvojena iz bačenih televizora, kuhinjskih aparata i igračaka, dok su sedišta napravljena od kokosa i konjske dlake.

„Sve više kompanija za proizvodnju automobila koristi otpad ili materijale na biološkoj osnovi za izradu unutrašnjosti automobila, ali mi želimo da pokažemo da je moguće od takvih materijala napraviti i šasiju, a ne samo unutrašnjost“, rekao je za Reuters član tima studenata Matijas van Vijk.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-11-13T18:26:25+00:00