fbpx
Loading...

Evropska unija planira da smanji emisije za 55 % do 2030. godine

Autorka: Jovana Stanković Izvor: ec.europa.eu Datum: 17.09.2020.

Evropska komisija objavila je danas plan po kome je cilj Evropske unije da do 2030. smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za najmanje 55 % u odnosu na 1990. godinu.

Kako se navodi u saopštenju, ovaj ambiciozni plan za sledeću deceniju postavlja Evropsku uniju na uravnotežen put kojim namerava da dostigne klimatsku neutralnost do 2050. godine, ali i označava nastavak njenog liderstva uoči predstojeće konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26).

Ovaj plan predstavlja unapređenje prethodnog cilja po kome je EU trebalo da do 2030. smanji emisije za 40 %.

Evropska komisija je pozvala i Evropski parlament i Evropski savet da podrže odluku o smanjenju emisija za 55 %, čime će bitno doprineti ostvarivanju Pariskog sporazuma.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen istakla je da će učiniti sve što je potrebno kako bi Evropa postala prvi klimatski neutralan kontinent na svetu, a odluka o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte za 55 % predstavlja značajan korak ka tom cilju.

Kako bi sve ovo ostvarilo, Evropska unija će morati da poveća investicije u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Za to će im na raspolaganju biti 750 milijardi evra iz paketa pomoći za ekonomski oporavak, kao i dugoročni EU budžeti.

Evropska unija od 2019. godine proizvodi više struje pomoću sunca i vetra nego iz uglja, što je čini  jednim od lidera u ovoj oblasti na svetskom nivou.

Pored toga, Evropska komisija je danas usvojila i procene zemalja članica o nacionalnim energetskim i klimatskim planovima za period od 2021. do 2030. godine.

Objavljeni plan o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte će se analizirati sve do 2021. godine, kada će ga Komisija predati kao nacrt zakona.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-09-17T13:48:28+00:00