Globalni protesti uoči klimatskog samita u Madridu

Autorka: Milica Simonović Izvor: Reuters, CNN

Dok su se prošlog petka formirali redovi ispred tržnih centara širom sveta, hiljade mladih je takođe pravilo gužvu na ulicama svojih gradova, međutim, njihv cilj nije bila masovna kupovina po snženim cenama.

U oko 150 zemalja organizovani su klimatski protesti sa namerom podizanja svesti o opasnostima koje donose klimatske promene, ali i kao vid vršenja pritiska na donosioce odluka koji se sastaju u Madridu 2. decembra na dvadeset petoj konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP25).

Ovi protesti su deo međunarodnog pokreta ,,Petkom za budućnost’’, koji zahteva sprečavanje globalnog zagrevanja, a koji je započeo nakon što je, sada već najpoznatija mlada švedska ekološka aktivistkinja, Greta Tunberg petkom izostajala iz škole i demonstrirala ispred švedskog parlamenta držeći natpis ,,Školski štrajk za klimu’’.

Iako će posledice klimatskih promena imati najveći direktni uticaj na mlade, organizatori protesta kažu da to nije razlog da ne budu svakome od nas na umu i da sprečavanje globalnog zagrevanja nije samo pitanje ekološkog tipa, već i etičkog.

Protestanti su se skupili ispred parlamenta u Londonu, Mumbaju, Tel Avivu, Beču, Frankfurtu, Bangkoku, Parizu, Sidneju. U Varšavi su neki od aktivista nosili gas maske i natpise ,,Poljska bez uglja do 2030.’’, dok su u Berlinu u kupaćim kostimima plivali u hladnoj reci Špreji držeći belu kutiju, koja je simbolizovala novi zakon nemačkog parlamenta o zaštiti klime.

Naredni globalni klimatski protest bi trebalo da se održi 6. decembra, dok će pregovori na COP25 biti u toku, budući da traju dve nedelje.

Najnoviji tekstovi

Kategorije