fbpx
Loading...

Ja sam Greta – od srednjoškolke do najpoznatije klimatske aktivistkinje

Autorka: Jovana Stanković Izvor: The Guardian Datum: 14.09.2020.

Na Filmskom festivalu u Veneciji premijerno je prikazan dokumentarni film o životu mlade švedske klimatske aktivistkinje Grete Tunberg, u režiji Nejtana Grosmana.

Greta Tunberg postala je poznata 2018. godine, kada je započela školski protest za klimu ispred zgrade švedskog parlamenta. Tada je imala samo 15 godina i bežala je iz škole svakog petka kako bi pozvala vlast da preduzme konkretne mere radi ublažavanja klimatskih promena.

Postala je poznata po diskusijama sa Donaldom Trampom, sastankom sa papom, obraćanju šefovima država u Ujedinjenim nacijama, ali i po tome što je motivisala nekoliko miliona ljudi širom sveta da izađe i protestuje zbog klimatskih promena. 

U martu 2019. godine, Norvežani su je nominovali za Nobelovu nagradu za mir. Iste godine proglašena je za ličnost godine časopisa Time.

Uticaj mlade Grete Tunberg vremenom je rastao, a ona i danas nastavlja da se obraća svetskim liderima u nadi da će  sagledati probleme koji su posledica klimatskih promena i  doneti mere kojima će se one suzbiti.

Dokumentarac Ja sam Greta prati život ove aktivistkinje još od njenih prvih protesta u Stokholmu pa do putovanja brodom preko Atlantika na samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koji je održan 2019. godine. 

Režiser Nejtan Grosman izjavio je da na početku snimanja nije mogao ni da pretpostavi kakvu će popularnost Tunberg uživati samo nekoliko meseci kasnije, ali da mu je drago što ceo svet sada ima priliku da vidi i njen život iza kamera i van kongresnih sala.

Publici Filmskog festivala u Veneciji se preko video-prenosa obratila i Greta Tunberg, koja je rekla da je zadovoljna filmom i da je srećna što je režiser prikazao njen život onakvim kakav zaista jeste, a ne onakvim kakvim ga mediji predstavljaju. Naglasila je i da će nastaviti da vrši pritisak na svetske lidere, jer samo oni imaju mogućnost da utiču na ublažavanje posledica klimatskih promena.

Film Ja sam Greta publika će moći da pogleda tek od 16. oktobra, za kada je najavljena evropska premijera.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-09-25T08:18:44+00:00