Kina se vraća uglju

Autorka: Jovana Nikolić Izvor: Reuters, The Washington Post

Vašington post i više svetskih medija, ovih dana prenelo je da se Kina vraća izgradnji elektrana na ugalj nakon što su pre tri godine kineske vlasti proglasile da će ograničiti proizvodnju energije na ovaj način i obustavile više od 100 projekata. 

Posledice ovakve odluke bile bi globalne jer je Kina jedan od najvećih svetskih emitera gasova sa efektom staklene bašte, a odluka da se izgrade novi kapaciteti za proizvodnju uglja nikako nije u skladu sa Pariskim sporazumom. Da bi se ovaj dokument ispoštovao, kako klimatolozi predviđaju, potrebno je da se do 2030. godine globalna upotreba uglja smanji za 70 odsto, a do 2050. potpuno obustavi.

Global Energy Monitor, grupa koja prati dešavanja u kineskoj elektroprivredi na osnovu javno dostupnih dokumenata i satelitskih snimaka, tvrdi da je Kina u poslednje dve godine povećala svoj kapacitet uglja za 43 gigavata što je približno ukupnom kapacitetu Nemačke. Sa druge strane, mnoge države su svoj kapacitet smanjile zato što su stare elektrane prestale sa radom a nisu izgrađene nove. 

Svetski mediji izražavaju zabrinutost zbog mogućih puteva kojima bi kineska elektroprivreda mogla da krene s obzirom da je prošlog meseca premijer Li Kekijang podsticao industriju uglja da odigra važnu ulogu u snabdevanju energijom, a najviši državni zvaničnici su najavili da će ove zime ublažiti kontrolu kvaliteta vazduha.

Najnoviji tekstovi

Kategorije