fbpx
Loading...

Planet Balkan Hakaton – prvi put u našem regionu

Autor: serbiancaseforspace.com  Datum: 11.10.2020.

Po prvi put u našem regionu se organizuje Planet Balkan Hakaton na kome će učesnici biti u prilici da koriste satelitske podatke pri rešavanju jednog od tri izazova, a u pitanju su klimatske promene, poljoprivreda i pametni gradovi, saopštili su organizatori takmičenja, Serbian Case for Space

Hakaton će ponuditi učesnicima mogućnosti da kreiraju rešenja za ​globalne svetske probleme, ali i mogućnost​ da osvoje vredne novčane ​i​ veoma zanimljive nenovčane nagrade​, kao i da uče od sjajnih predavača.  

„Pre nepunih dvadeset godina, naučnicima je bilo potrebno nekoliko sati da skinu jednu sliku od jednog gigabajta, koju je napravio satelit koji orbitira oko planete Zemlje. Danas, tehnologija i satelitske kompanije nude čitavo bogatstvo podataka u jednoj sekundi. Hiljade istraživača koristi u svom istraživanju podatke i slike visoke rezolucije komercijalnih satelita. Pored raznolikih benefita ovih podataka, otvaraju se prilike i za pametnije postupanje prema našoj okolini – danas je moguće pratiti i vizualizovati nestanak šuma i koralnih grebena, nadgledati useve u cilju poboljšanja proizvodnje, predviđati topljenje glečera i širenje zaraza”, saopštio je organizator hakatona. 

Ukoliko ste zainteresovani, možete se prijaviti za učešće tako što ćete popuniti formular koji se nalazi OVDE, a sve dodatne informacije o ovom događaju možete naći i na Facebook i Instagram stranici fondacije Serbian Case For Space

Prijave su otvorene ​ do 21. oktobra za sve od 7 do 77 godina​ koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Srbije i Slovenije.  

Takmičenje će se održati u online formatu 31. oktobra i 1. novembra. 

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-10-12T07:32:02+00:00