fbpx
Loading...

Zagrevanje bi u narednih 5 godina privremeno moglo da pređe 1,5 °C

Autorka: Jovana Stanković Izvor: The Conversation Datum: 18.09.2020.

Iako je cilj Pariskog sporazuma da se globalno zagrevanje do kraja veka ograniči na 1,5 °C, najnoviji izveštaj Svetske meteorološke organizacije pokazuje da bi ova granica mogla biti probijena mnogo ranije, zapravo to bi moglo da se dogodi već do 2024. godine.

Prihvatanjem Pariskog sporazuma države su se obavezale da će same praviti i unapređivati petogodišnje planove za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte sa ciljem da se povećavanje prosečne globalne temperature do kraja 21. veka zadrži znatno ispod 2 °C u odnosu na predindustrijski period. Međutim, naučnici su izračunali da bi se Zemlja prema trenutnim propisima i planovima svih država na svetu do 2100. zagrejala za oko 3 °C.

Planeta je trenutno toplija za oko jedan stepen i zagrevanje se sve više ubrzava. Gotovo je sigurno da će period od 2016. do 2020. godine biti najtopliji zabeleženi petogodišnji period dosad, čak za oko 0,24 stepena Celzijusa topliji nego prethodnih pet godina.

O tome koliko se promene brzo dešavaju svedoči i procena iz izveštaja Svetske meteorološke organizacije da postoji 25 % šanse da će globalna prosečna temperatura u narednih pet godina makar jednom premašiti granicu određenu Pariskim sporazumom. Da bi se ovo desilo, potrebno je da se u tom periodu dogodi veća anomalija u međugodišnjoj varijabilnosti klime, kao što je El Ninjo, koji doprinosi privremenom porastu temperature.

Čak i u slučaju da tokom jedne godine temperatura pređe granicu od 1,5 stepeni, to ne znači i neuspeh Pariskog sporazuma. Po sporazumu, zapravo, računa se višegodišnji prosek, te prekoračenje granice samo jedne godine ne predstavlja nužno znak da je granica sporazuma probijena.

Međutim, ukoliko bi se trend povećanja temperature nastavio i narednih godina, to bi bio alarm koji ukazuje da hitno moraju da se preduzmu ozbiljnije mere kojima bi se smanjile emisije gasova sa efektom staklene, a samim tim i ublažile posledice klimatskih promena kao što je globalno zagrevanje.

Više o tome zbog čega je važna granica od 1,5 stepeni možete pročitati u našem prethodnom tekstu OVDE.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Moglo bi da te zanima i…

Najnoviji tekstovi

Kategorije

Cilj sajta Klima101 jeste podizanje svesti i edukacija stanovništva našeg jezičkog područja o uzrocima, posledicama i opasnostima koje prete od klimatskih promena, kao i načinima rešavanja ovog problema.
SAZNAJ VIŠE
2020-09-18T15:28:00+00:00